Kobudo

Stilul Kobudo

1 KOBUDO este un sistem integrat de tehnici de luptă, în care sunt folosite atât tehnici de luptă cu arme cât şi tehnici de luptă cu mâinile libere. În limba japoneză, prin “ko” se înţelege vechi, iar prin “budo”, arte marţiale (deci kobudo înseamnă arte marţiale vechi sau tradiţionale). Este sistemul care îmbină armonios tehnicile de luptă cu arme şi fără arme, un practicant de kobudo, făcând în acest fel faţă eficient oricărei situaţii conflictuale, indiferent de adversarul întâlnit. Fie că agresorul este înarmat sau posedă o forţă fizică superioară, practicantul de kobudo va ieşi învingător prin tehnica superioară şi utilizarea unor contra-tehnici adecvate. Este, în concluzie, arta marţială care îmbină tehnicile vechi cu cele moderne.

Cine practică KOBUDO?

Kobudo este un sistem care se adresează tuturor categoriilor de vârstă şi sex. Atât copiii, femeile, bătrânii, dar mai ales tinerii sunt potriviţi practicării kobudo-ului. Ţintele de performanţă vor fi diferite, dar rezultate extraordinare nu vor întârzia să apară.

Ce aduce în plus KOBUDO?

1. AUTOAPĂRARE
Vreţi să puteţi face faţă unui atac neaşteptat şi nedorit?
Kobudo vă oferă cel mai eficient sistem de autoapărare în care veţi învăţa să vă apăraţi împotriva oricărui atac, cu arme, atac fără arme, luptă cu mai mulţi adversari etc.

2. KATA ARTISTIC (FORME PE MUZICĂ)
Este o formă de îmbinare perfectă între elementele unui kata (luptă cu adversar imaginar) şi un fond muzical ales. Aveţi ureche muzicală? Puteţi opta pentru această latură a kobudo-ului. Este un exerciţiu plăcut, artistic şi modern care vă va pune imaginaţia la încercare.

3. COMPETIŢII
Vreţi să verificaţi în practică eficienţa tehnicilor de luptă învăţate?
Kobudo vă oferă posibilitatea de a participa la diferite tipuri de competiţii, mai variate decât în orice alt stil de arte marţiale:
A. Luptă – sistem semi-contact sau Light contact (fete şi copii);s
sistem Hard Contact – cu luptă la sol (seniori);
sistem Fight Contact – fără luptă la sol (seniori);
cu arme (nunchaku, han bo).
B. Kata – artistic (forme pe muzică);
kata cu arme.

Armele din KOBUDO

Kobudo este un stil de artă marţială în care se studiază pe lângă lupta cu mâinile goale şi studiul armelor aşa-zise neconvenţionale, care sunt în număr de 12, după cum urmează: rokushakubo, sai, tonfa, kama, nunti, eku, nunchaku (sosetsukon), sanchaku (sansetsukon), kuwa, tekko, timbei (timbe-rochin) şi suruchin. În afara celor 12 arme tradiţionale se mai studiază şi hanbo (tanbo), un baston lung de circa 0,90-1,00 m. Armele au fost iniţial, în marea lor majoritate, unelte agricole, astfel: cu ajutorul tonfei se rotea piatra de moară care transforma boabele de orez în făina, nunchaku se folosea la decorticarea orezului, kama se folosea la secerarea spicelor de orez, etc.

Aceste unelte au devenit arme de temut datorită condiţiilor istorice speciale prin care a trecut insula Okinawa în trecut.

Rokushakubo
Bo (rokushakubo) este una dintre cele mai importante arme dintre toate cele 12 folosite în Kobudo şi se presupune că provine dintr-o unealtă folosită în trecut de indigeni la căratul apei, numită „tenbir”.Rokushakubo este un baston lung de circa 1,80 m, confecţionat dintr-un lemn de esenţă tare: stejar, fag, alun, bambus, şi care se foloseşte ca armă tradiţională în foarte multe stiluri de arte marţiale. Odată cu rokushakubo se studiază şi hanbo (jumătate de bo), un baston lung de circa 0,90-1,00 m şi jo, un baston lung de circa 1,27 m. Atât hanbo, cât şi jo sunt considerate ca fiind alternative mai practice pentru bastonul lung.

Tonfa
Folosită în trecut pentru a învârti piatra de moară pentru măcinarea boabelor de orez, tonfa (întâlnită şi sub alte denumiri: toifa, tuifa, tun kuwa, sun kuwa) şi care înseamnă în traducere „cuier”, este o armă foarte cunoscută şi foarte apreciată în mediile de specialitate. Tonfa este formată dintr-un baston lung de aproximativ 50 de centimetri cu un mâner aşezat perpendicular, fixat în baston şi prevăzut cu cap mai proeminent pentru a permite o folosire eficientă. Atât în kata, în hojo undo (kihon) cât şi în lupta liberă se folosesc două tonfe, deoarece cu una se poate bloca atacul adversarului, iar cu cealaltă se poate contraataca.

Nunchaku (sosetsukon)
Nunchaku (sostesukon) este o unealtă agricolă folosită la decorticarea cerealelor. Chiar şi în ţara noastră există o unealtă numită „îmblăciu” foarte asemănătoare cu nunchaku japonez, folosită de sute de ani de ţărani în agricultură. Nunchaku este compus, de obicei, din două bastoane tronconice de circa 40 de centimetri lungime, legate cu o bucată de piele sau cu o sfoară rezistentă. O variantă a nunchakului clasic este kusari nunchaku sau nunchaku cu lanţ. În acest caz, lanţul este folosit pentru a bloca atacurile de sabie. Nunchaku a fost popularizat în anii 1960-1970 de actorul american de origine chineză Bruce Lee în filmele sale. Nunchaku, dacă este folosit corect, este o armă foarte eficientă în luptă, iar loviturile aplicate unui eventual agresor pot fi chiar mortale. De aceea în majoritatea ţărilor nunchaku este considerat armă albă, iar utilizarea lui abuzivă este interzisă de legile în vigoare.

Sai
Sai este o armă metalică asemănătoare cu o sabie mică, de obicei tronconică, şi prevazută cu două braţe dispuse simetric în lateral, de o parte şi de alta a lamei principale, şi orientate spre înainte. Lama saiului nu este ascuţită iar vârful este întotdeauna bont. În kata, dar şi în lupta reală, se folosesc de obicei două sau chiar trei saiuri, astfel cu unul se blochează, iar cu celălalt se poate iniţia un contraatac. Dacă se folosesc trei saiuri, cel de-al treilea este folosit pentru aruncare. Saiul nu este o unealtă agricolă, ci a fost conceput special pentru apărare împotriva atacurilor de sabie, de lance etc. O varintă a saiului se numeşte jitte sau juttes şi este identic cu acesta, cu diferenţa că, în loc de două braţe are numai unul.

Kama
Kama este o seceră, unealtă tradiţională folosită în trecut de indigenii din insula Okinawa la secerarea spicelor de orez. O astfel de unealtă întâlnim mai în toate ţările asiatice în aceiaşi formă sau în forme asemănătoare. Kama este formată dintr-o lamă ascuţită prevăzută cu un mâner din lemn, lung de circa 40-45 de centimetri. Atât în hojo-undo (kihon), în kata cât şi în lupta liberă se folosesc, de obicei, două kama. O variantă a acestei arme este kusari kama (kama cu lanţ).

Nunti
Nunti este o armă tradiţională similară cu o suliţă, compusă dintr-un baston lung, identic cu rokushakubo şi prevăzut la unul din capete cu un sai în formă de svastică (manji – cu cele două braţe ale saiului orientate în direcţii diferite). În acest caz lama saiului este ascuţită pe una dintre laturi. Braţul orientat în jos poate fi folosit ca un cârlig, iar cu braţul orientat în sus se pot opri atacurile de sabie.

Tekko
Tekko sau tecchu este o armă metalică de mici dimensiuni ce se folosea în trecut la diverse munci casnice şi seamănă cu un box. Tekko are forma oval-alungită în aşa fel încât să cuprindă toate degetele de la mână (cu excepţia degetului gros), cu un mâner care se propteşte în podul palmei şi cu protuberanţe în partea frontală. Tekko este o armă care amplifică foarte mult forţa loviturii de pumn. De asemenea, datorită faptului că este confecţionată din metal, se poate folosi eficient la blocarea loviturilor de sabie.

Timbei
Timbei sau timbei-rochin nu este o unealtă agricolă. Timbei (timbe) este un scut de mici dimensiuni (circa 40-45 de centimetri diametru) iar rochin poate fi o suliţă scurtă, o sabie sau o macetă. Timbei este o armă de luptă cu o tradiţie foarte veche în cultura insulei Okinawa şi se poate regăsi, într-o formă sau alta, la mai toate popoarele. Folosirea acestei arme este simplă şi uşor de înţeles, astfel cu scutul se blochează atacurile adversarului, iar cu maceta se iniţiază contraatacuri.

Suruchin
Suruchin (surujin) este mai degrabă o armă decât o unealtă şi este compusă dintr-un lanţ la capătul căruia sunt ataşate două greutăţi de mici dimensiuni. Se utilizează două feluri de suruchin şi anume: unul lung – naga suruchin, cu o lungime de circa 2,30-2,40 m, şi unul scurt – tan suruchin, cu o lungime de circa 1,50-1,52 m. În timpul antrenamentelor cu partener se foloseşte o sfoară mai groasă şi înnodată la capete, pentru a se evita accidentele nedorite.

Eku
Eku (ekku sau yeku) este o vâslă de dimensiuni relativ mici, folosită de pescarii indigeni atunci când ieşeau cu barca sau cu caiacul la pescuit. Eku este de diferite dimensiuni şi are două părţi, una lată de circa 10-15 centimetri, care este folosită pentru a înainta prin apă şi care uneori poate avea o formă curbă şi una cu diametru circular sau aproape circular, care este e fapt mânerul vâslei. Cele două părţi sunt aproximativ egale ca lungime. Eku tradiţional este confecţionat dintr-un lemn rezistent la apă şi este de obicei vopsit sau lăcuit pentru a împiedica apa să pătrundă în lemn. În hojo-undo (kihon), în kata şi în kumite se foloseşte o singură eku. Se mânuieşte numai de mâner, cu ambele mâini, aproape identic ca bo.

Kuwa
Kuwa este o unealtă agricolă foarte asemănătoare sapei, folosită şi în ţara noastră, la grădinărit, la prăşitul buruienilor etc, dar de dimensiuni mai mici. Kuwa este compusă dintr-o parte metalică tăioasă, cu care se lucrează pământul şi dintr-un mâner sau o coadă lungă dintr-un lemn rezistent. Partea metalică poate fi şi sub formă de furcă, cu două sau cu trei braţe. În hojo-undo şi în kumite se înlocuieşte partea metalică a kuwei cu o piesă asemănătoare din lemn, sau din plastic, pentru a se evita eventualele accidente.

Sanchaku (sansetsukon)
Sansetsukon, cunoscută şi sub denumirea de sanchaku sau sanjaku, este o armă tradiţională compusă din trei bastoane legate între ele cu lanţ sau cu o sfoară rezistentă. Deşi se aseamănă foarte mult cu nunchaku, lungimea bastoanelor este mai mare şi modul de folosire este diferit. Sansetsukon provine din artele marţiale chinezeşti tradiţionale (wu shu) şi nu este o unealtă agricolă.

World Kobudo Federation

wkf10 W.K.F. este o organizaţie de arte marţiale non-politică, ce combină disciplinele şi stilurile, şi acceptă dojo-uri mari sau mici.

Scopul său principal este de a uni artele marţiale sub o singură”umbrelă”, pentru a ridica standardul, calitatea şi nivelul budo-ului.

De ce a fost fondată W.K.F.?

De mai mult timp, rivalitatea dintre diferitele Federaţii sau stiluri de arte marţiale a dus la fragmentarea acestora. Luând în considerare multiplele incompatibilităţi dintre filozofii şi discipline, W.K.F. a fost creată în spiritul inovaţiei şi al respectului pentru tradiţie.

Cui se adresează W.K.F.?

W.K.F. este o asociaţie pentru toate şcolile de arte marţiale al căror rol este de a studia şi promova Calea Marţială. Se adresează tuturor practicanţilor disciplinelor dearte marţiale (bărbaţi, femei, copii). Prin dezvoltarea la nivel local, regional şi internaţional a artelor marţiale, W.K.F. promovează o mai bună cunoaştere a tuturor disciplinelor de arte marţiale.

Nu ezitaţi să descoperiţi fascinanta lume KOBUDO!