Despre


sigla
Clubul sportiv “WABU RYU” Bucureşti există din anul 1990, sub diverse forme organizatorice, prin sala de arte marţiale deschisă de către shihan Claudiu Sgandăr (la acea vreme centură verde 3 kyu Kyokushin karate) la Şcoala Generală Nr. 150, în martie 1990, odată cu trecerea în legalitate a artelor marţiale în România.

După 25 de ani, sala de sport a Şcolii Generale Nr.150 “Sfântul Elefterie”,a rămas acelaşi centru de arte marţiale primitor, prin care au trecut generaţii de elevi şi studenţi ai şcolilor şi universităţilor din cartierul Cotroceni. Acum organizaţia are încă 5 săli de antrenament de Kobudo karate la Şcoala nr. 103, în sectorul 5, Bucureşti, la Şcoala nr. 7 din Remetea, la Şcoala principală din Lăzarea, la Sala sporturilor din Joseni, și în Gheorgheni, toate în judeţul Harghita.

Antrenorii organizaţiei sunt: shihan Claudiu Sgandăr – 6 dan Kobudo (senior instructor) şi sensei Nicoleta Sgandăr – 4 dan Kobudo.

Instructori sunt:
sempai Cristian Constantinescu – 2 dan Kobudo Karate
sempai Costin Ghiţă  – 1 dan Kobudo Karate
sempai Cristian Dragomir – 1 dan Kobudo Karate

Shihan Claudiu Sgandăr a început practicarea artelor marţiale cu judo (centura maro), apoi “descoperirea” sălii de karate kyokushin în 1985 a lui sempai Pavel Florescu a reprezentat un nou început ce a durat până în 2000 cu obţinerea celui de-al doilea dan în Kyokushin karate. Din 1996, a început practicarea în paralel a kobudo-ului, iar stagiul de 1 an şi jumătate petrecut în Franţa în perioada 2001-2002 a adus recunoaşterea kobudo-ului în România prin afilierea la World Kobudo Federation (W.K.F.).

Multiplu medaliat la începutul anilor 1990, la competiţiile naţionale de kyokushin karate, a devenit antrenor, calitate în care a pregătit numeroşi sportivi deveniţi campioni în sistemul kyokushin, apoi în kobudo.

În prezent shihan Claudiu Sgandăr are centura neagră 6 dan Kobudo, obţinută după 14 ani de practică şi promovare a Kobudo-ului, este autoritate naţională în acest domeniu, arbitru internaţional şi antrenor federal, fiind preşedintele KOBUDO KAI KAN ROMÂNIA şi al clubului sportiv “WABU RYU” din Bucureşti.

Sensei Nicoleta Sgandăr a început practicarea karate-ului kyokushin odată cu deschiderea sălii de arte marţiale de la Şcoala Generală Nr. 150, în martie 1990, la vârsta de 13 ani, devenind multiplă campioană naţională la kata şi kumite juniori şi seniori. Centura neagră 1 dan a obţinut-o într-un examen extrem de dur, susţinut împreună cu lotul naţional de karate kyokushin din care făcea parte.

În prezent sensei Nicoleta Sgandăr are centura neagră 4 dan Kobudo, este antrenor federal, arbitru naţional şi secretar al clubului sportiv “WABU RYU” din Bucureşti.

Sempai Cristian Constantinescu are centura neagra 2 dan si instructorul principal al Clubului Sportiv Wabu Ryu Bucuresti. A inceput practicarea Kyokushin karate la inceputul anilor ’90 la sala de sport a Scolii Generale nr.150, apoi dupa o pauza, a revenit in aceeasi sala, unde printr-o munca perseverenta a urcat grad cu grad pana la centura neagra 2 dan Kobudo si functia de Director Tehnic.

Sempai Costin Ghiţă este o centură neagră în Shotokan Karate, care a descoperit frumuseţea şi complexitatea Kobudo, „reconvertindu-se” şi reluând examenele până a ajuns la primul dan în Kobudo Karate.

Sempai Cristian Dragomir este un „produs” original Kobudo, ajungând centură neagră după 8 ani de practică intensă, acolo unde mulţi alţi colegi de generaţie nu au reuşit…

Claudiu-SgandarPreşedinte
Shihan Claudiu Sgandar
6 dan
Cristian-Constantinescu Director Tehnic
Sempai Cristian Constantinescu
2 dan
Nicoleta-SgandarSecretar
Sensei Nicoleta Sgandar
4 dan